SEO

Samoprozvani “SEO stručnjaci”

Mnogi samoprozvani “SEO stručnjaci” su uvjereni kako Google ima pravilo ključnih riječi koje koristi za rangiranje web stranica.

Osoblju u Viendel-u od toga sijedi kosa. Google i njihov sistem pretrage je (po službenim informacijama danima direktno iz Google HQ) u zadnjih godinu dana izmijenio način pretraživanja 1,653 puta.
Da, tisućušestopedesetitri puta. Toliko o “ključnim riječima”.
Podijelili su informacije kako je osim 1,653 izmjene u načinu pratrage za to trebalo:
- 9,800 “živih” odnosno organskih ispitivanja prometa
- 18,015 experimenata i usporedbi i
- 130,336 ispitivanja kvalitete pretrage.
Znamo također kako Google dijeli samo mali postotak informacija o svojim načinima pretrage u javnost. U biti, čak ne znamo koliko od tih 1,653 izmjena su vezane uz korisničku kontrolnu ploču, ili uz potpuno nove sisteme pretrage ili uz postojeće algoritme ili rangiranja. Sumnjamo da ćemo ikada i saznati, pošto Google takve informacije zadržava kao strogo povjerljivima.
Ono što znamo je da je jedva 1% pretrage završilo u onih 9,800 organskih eksperimenata i čak ako smo pokrili neke od njih, uvjereni smo kako smo propustili većinu.
Tako funkcionira svijet pretrage po Google-u.
Nije baš da se slaže sa filozofijom gorespomenutih “SEO stručnjaka” jelda?
U čemu je onda problem, iz kojega razloga se osoblje Viendel-a toliko zgraža kad čuje izjave kao “moraš napisati sve ključne riječi koje ti padnu na pamet pa ćeš biti prvi među rezultatima”? Iz razloga što je svatko svojim neznanjem u stanju blatiti struku koja zahtjeva abnormalne količine sati rada, učenja i ne dozvoljava trenutak zabušavanja. 1,653 izmjene na postojeće stanje. Budite svjesni jedne manje od nekog drugog, i više niste na prvoj stranici, klijenti Vas ne pronalaze, promet Vam pada.
Kako običan prosječni Ivan može znati tko je pravi SEO stručnjak a tko sveznajući tipičan Balkanac koji je uvjeren da zna sve zato što je pogledao jedan trominutni video objašnjenja riječi SEO na youtube-u? Viendel ima sustav kojime otkriva koje su stranice dobre a koje loše. To čini uz skup fenomenalnih programa čija je svrha pronaći i najsitnije greške na ispitanoj stranici. Svaki od tih programa traži određene mane. Neki ispituju brzinu, ostali preispituju strukturu stranice sa logičkog aspekta, treći pak “glume” živo biće i opisuju iskustvo koje korisnik dobiva po pretrazi stranice… Vrhunski izbor tih programa omogućava neprocjenjivi skup informacija. Te informacije onda Viendel usmjerava u zadani cilj od strane klijenta. Najčešće je to, naravno povećanje ulaznog prometa.
Stranice koje je do sada Viendel procjenio su, nažalost sve redom loše, izuzetno loše i katastrofalne. To je rezultat “SEO stručnjaka” koje smo ranije spominjali. Još kada pomislimo na cifre koje su neki pošteni, radišni ljudi morali izdvojiti da bi im na kraju bilo isporučeno sredstvo samouništenja njihovog brenda, onda nam se tek zavrti u glavi. Srećom postoje (manjima) poštenih developera koji naprave svoj posao kako treba i pri tome zadržavaju normalne cijene usluga. Nažalost ta je manjina nedovoljna da bi se iskorjenilo more laži i pustih obećanja nalik političkim predizbornim kampanjama koje vrše neiskusni, neupućeni i u potpunosti nestručni ljudi. Stoga Viendel radi po principu dokaza. Prezentiramo Vam dokaze o stanju Vaše stranice, napravimo novu koju se ne bojimo proći kroz isto programersko sito i rešeto kako bi Vam dokazali da je naša kreacija ona koja stvarno valja ne samo u očima korisnika već i u očima tražilice kao što su Google, Bing, Yahoo i slične. A onda slijedi najslađi dio: marketing.
Marketing sa tako sastavljenom i u svakom pogledu ispravnom stranicom postaje nadmoćna akcija izbacivanja neželjene konkurencije u procesu uspostavljanja dominacije na tržištu. Ta dominacija onda donosi prave rezultate, odnosno korisnike spremne na potrošnju na Vaša dobra ili usluge.

Stoga pripazite pri izboru SEO stručnjaka. Upoznali smo ljude čija je naslovna stranica nacrtana u Paint-u, a reklamiraju se kao dizajneri, develoepri, marketinški stručnjaci i što još sve nisu. Vidjeli smo kopirane šablone na Ruskome jeziku u pokušaju prilagođavanja na Njemačku stranicu u kojoj se kasnije klijent čudi kako mu stranica rangira bolje u Rusiji nego u njegovoj kući. Naletjeli smo i na stranice u Flash Player-u koje se otvaraju po minutu, na snimke lokalnih starleta na pozornici čije stranice većina browsera niti ne otvara, a o greškama u kodiranju nekih da i ne pričamo.
Ne znate za Viendel, a treba Vam nova stranica? Sretno.Nazad
add chat to your website