SEO

Razlika dobre i loše web stranice

što je dobro a što loše po tom pitanju?

U očima Viendel osoblja, web stranica je isključivo dobra onoliko koliko novaca donosi. Ukoliko web stranica ne donosi novac, ona je trošak umjesto investicije. A to je loše. Web stranica je alat koji služi za marketing i takva mora OBAVEZNO pridonijeti podebljanju Vaših financija. Da bi web stranica bila dobra, mora zadovoljavati nevjerovatno mnogo faktora koje određuju:

1. Posjetitelji
2. Tražilice
3. Tržište
Jednom kada se zadovolje ove tri stranke, web stranica je dobra. Do onda, to je, kako ju mi zovemo: virtualni uteg za papir, odnosno čak ne služi kao pravi uteg, a vrlo je vjerovatno da Vas je koštala dobranu svotu kod lokalnog “web studija”. Kako bi zadovoljili te tri skupine koje diktiraju sve faktore po kojima web stranica postaje dobra, moramo biti:
- matematičari: kako bi složili savršene kodove pri programiranju
- umjetnici: kako bi znali “skockati” dizajn u moru izbora i kombinacija
- psiholozi: da bi znali pristupiti posjetitelju na pozitivan način bojama, slikama, efektima…
- trgovci: da najbolje strukturiramo “udicu” stranice, upoznamo klijenta s našim radom i pozovemo ga na akciju, rezervaciju, potrošnju svog mukom zarađenog novca
-…
a pri tome svemu moramo ostati uz korak s današnjim sve češćim izmjenama algoritama po kojima tražilice obavljaju svoj posao, moramo poznavati sve više programskih jezika, moramo pratiti trendove u svijetu mode i dizajna te svega što čini današnju pop kulturu aktualnom i poželjnom.
Srećom za većinu postoje vrhunski programi koji nam pokazuju prstom na problem i (više-manje) kako ga riješiti.
Evo za primjer čime se susrećemo kad obrađujemo kojekakvu web stranicu i radimo njenu analizu. Na slici rezultati ispitivanja brzine jedne stranice za koju vlasnik kaže da je zadovoljan i vjeruje da problem NIJE u njoj:

dobralosa1

Riječ je o jednoj stranici (naravno da smo zacrnili njeno ime) koja ima masu potencijala, koja je u svijetu biznisa nevjerojatno velika “zlatna koka” no ne isporučuje zbog nekoliko izuzetno bitnih faktora. Rezultati ispisani crvenom bojom naravno ne daju slutiti ništa dobroga, a to i jeste slučaj. Ocjene “F” i “E” sa tako niskim postotkom po pitanju brzine ne samo da se ne uzimaju u obzir u očima Google-a pri rangiranju stranice, već se i penaliziraju zbog toga što su spore. Google svojim klijentima želi ponuditi samo najkvalitetniji sadržaj i omogućiti posjetiteljima da u što kraćem roku dođu do tog sadržaja. Na primjeru sa slike, 17,9 sekundi čekanja na otvaranje stranice baš i nije prednost, kao što pretpostavljate. Krenimo od sebe: osobno pri otvaranju stranice čekam 3-4 sekunde na otvaranje, nakon čega mahnito klikam “natrag” i tražim sljedeću pošto nemam strpljenja čekati na informacije toliko ako su mi drugi u stanju pružiti istu za sekundu-dvije. Sve do 4 sekunde, kažu službena Google-ova ispitivanja je OK, ostalo ne pruža na “težini” pri rangiranju. A do neke mjere se čak tolerira, nakon čega se i kažnjava odnosno penalizira. Ovakva stranica u samom startu već ima negativan SEO i skoro je garantirano da ju potencijalni posjetitelji na internetu ne budu ni našli. Sjetite se, riječ je o vrhunskom biznisu koji bi mogao donijeti vlasniku stranice milijune. A ti milijuni lete pokraj njega iz razloga što nije upućen u pravila digitalnog marketinga i izrade kvalitetne web stranice. Taj ne zna za Viendel. OK, naravno da smo ga upoznali s našim programom usluga, i jeste, naravno da je pobjesnio kad smo mu pokazali činjenice.

Pa kako bi trebala izgledati stranica s dobrim rezultatima po pitanju brzine? Krenuvši od sebe, pobijamo mit u kojem postolar ima najgore cipele i činjenicama pokazujemo kako Viendel ima najbolju stranicu. Pogledajmo plod rada jednog dana CILJANOG i PAMETNOG programiranja uz strateški ciljani dizajn. Ovo je rezultat naše stranice po pitanju brzine:

dobralosa2

Slika govori više od tisuću riječi. U ovom slučaju, Google-ovom Bot-u govori nešto kao “Hej, vidi ove, ovi imaju kvalitetnu stranicu, stavimo njih ispred ostalih!!”. Na taj način Google govori svojim posjetiteljima kako ne samo da “ovi” znaju što rade, već da će na njihovim stranicama vrlo vjerovatno pronaći najzanimljiviji sadržaj. TO je dobra stranica!

Mnogi ipak i u tom segmentu (brzini) prolaze dobro a ipak na kraju isporuče lošu stranicu. Kako je to moguće? Vrlo jednostavno. Brza se stranica može dobiti na više načina. Nažalost, najčešći je krivi, odnosno smanjenje broja slika, kraćenje tekstova, varanje Google-a pri pretrazi sitnim i jednostavnim komandama, a sve je to dugoročno neisplativo pošto Google iste te stranice na kraju kažnjava. Žestoke prijestupnike čak deindeksira, odnosno ne omogućava im da budu prikazani među rezultatima pretrage čak za najtočnije ključne riječi. Kada bi se Viendel bavio tako jeftinim “forama”, Google bi nas penalizirao i ne bi nas NIKADA mogli pronaći tipkanjem nečega kao “izrada web stranica” u tražilicu.
Stoga Viendel konstantno usavršava svoje osoblje i “polira” im znanje najboljim tečajevima, najsvježijim informacijama direktno od strane Google analitičara i upućuje na suradnju s najboljim svjetski poznatim marketinškim stručnjacima i SEO menađerima.
Brzina je nusprodukt kvalitetno strukturirane stranice. Ona će biti najbolja ako se ta struktura odradi profesionalno, ciljano i s svim faktorima koje tražilice uzimaju u obzir na umu a direktno utječu na SEO. Struktura stranice, kao i kod u kojem je pisana, kao sastav i sadržaj uz mnoge ostale faktore su ti kojima se treba “pozabaviti” do mjere ludila. Nikad nije dovoljno. Uvijek je bolje taj dijamant ispolirati do još malo sjaja rađe nego ga pustiti sirovim pa “kome se sviđa će ga kupiti”. Stranica koja ima jednu grešku je možda ta koja ima jednu grešku VIŠE od konkurentne stranice. Pogađate već koju će rađe Google prikazati pretraživaču. Točno, onu s manje grešaka.
Nažalost današnja (ne)stručnost većine koji se upuštaju u kreiranja web stranica, dovodi do (čak neshvatljivog) broja greški. Takve se obično ni ne isplati popravljati već u većini slučajeva Viendel radi stranice nanovo “od nule”, ali ovaj put ispravno i vrijedno traženog novaca za (najčešće) razliku od dosadašnjih pokušaja.
Kako u programu za analizu stranice izgledaju takvi pokušaji? Više-manje ovako:

dobralosa3

Katastrofa. Sramota.
Za ispravljanje ovako nečega je potrebno oko pola sata u prosjeku po svakoj danoj grešci. Tko se usuđuje izračunati satnicu za popravak ovakve stranice?
Znate li kako Google-ov Bot gleda na ovu starnicu? Mi vjerujemo da ostane bez riječi i jednostavno odglumi da ju nije ni pronašao te uz zgražanje traži dalje. Google priznaje da ovakve stranice NIKADA neće stići na poštenu poziciju po pretrazi. Dapače, takve se stranice kažnjavaju. A ne bi nam povjerovali kad bi Vam rekli sa koliko se dnevno srećemo ovakvih stranica. Previše. Doslovno previše.
Loša stranica. :)

Viendel pristupa izradi stranice od samog starta sa ciljem da dovede zaradu vlasniku iste. To znači da je stranica od nule SEO orijentirana, odnosno optimizirana za tražilice umjesto da predstavlja samo skup informacija u zgodnom pakiranju. Nešto kao lijepa slika na zgodnom okviru ali u ulici umjesto u muzeju ili galeriji. Hoće li ju pronaći netko bitan ostaje samo sreći na odluku.
Poanta je da web stranica MORA biti sastavljena na način da bude lako pronađena. Pri slaganju iste valja samo pratiti one informacije koje je Google izdao javnosti po pitanju SEO orijentacije. Nema tu tople vode ni olova u zlato magičnim štapićem. Riječ je samo o pravilima koja valja naučiti i pridržavati ih se prilikom izrade. OK, neka su lakša, neka teška a većinom jedva shvatljiva, no ipak su po važnosti u očima Google-a jača od božjih zapovjedi i tako se prema njima valja i odnositi.
Cilj je dobre web stranice dakle da bude pronađena. Kako znamo da će web stranica biti pronađena? Ako ju složimo tako da izgleda s rezultatima kao sa slike:

dobralosa4

Nema greški, nema hitnih upozorenja, nema informativnih upozorenja. Kako će Bot-ovi na nju gledati? Klanjajući se, postaviti ju na vrh po pretrazi UKOLIKO je sadržaj dobar. Nikad kraja, je li?
Tako to biva u SEO svijetu. OK, imamo savršeno isprogramiranu i dizajniranu stranicu. A ako u njoj nalazimo recepte za pravilnu prehranu, mehaničarske savjete za održavanje VW Bube ili chat za maloljetne osobe u kojemu raspravljaju je li Justin Bieber jači od onog iz One Direction-a? Ne znamo mu ni ime, bavimo se marketingom. Pretražite po Google-u kako se mladić zove.
Google prati sadržaj već od 2016te kad je deklarirao “rat” stranicama koje nemaju autentičan i pretraživačima zanimljiv sadržaj. Stoga nikada nećete na stranicama Viendel-a naći link na stranicu koja se bavi sportom (osim naših referenci) na primjer, već ćete pronaći isključivo tekst i slike usko vezane uz informatičku djelatnost. Zašto? OK, zato što nam je stalo do naših klijenta, no između ostaloga i zato što Google nagrađuje stranice koje imaju kvalitetan sadržaj. Nevjerovatno mnogo truda ulažu u taj dio priče. Sastavljaju umjetnu inteligenciju kako bi Bot-ovi mogli razlikovati konkretnu, korisnu stranicu od hrpe beskorisnih informacija. SVI bi web dizajneri i developeri morali početi shvaćati Bot-ove kao ljudsko biće i tako mu “pričati”. Viendel to radi. I Viendel bude nagrađivan od strane Google-a radi toga. Zato jer Viendel ima dobre stranice.

Nazad
add chat to your website